Rekryteringsutbildning, avsnitt 2: Annonsen

Annonsens utformning

Själva annonsens utformning är viktig för att fånga läsarens öga. Här kommer lite konkreta tips.

Varför just ert företag? Inled med information om företaget och berätta varför ska man arbeta för just er. Beskriv hur företaget utmärker sig, vad är eller vill ni vara kända för, finns det några spännande planer framöver, vilken företagskultur råder och hur jobbar man i vardagen med kulturarbetet, vilka värdeord har ni och sist men inte minst vilka utvecklingsmöjligheter kan tjänsten innebära. Detta är ett bra sätt att locka sökande som redan har en liknande tjänst på annat företag.

Om tjänsten - forsätt med information om tjänsten, lista gärna information i punktform så att det blir tydligt.

Om arbetsuppgifterna - skriv vad som krävs för att kunna genomföra arbetsuppgifterna. Behövs det utbildning, erfarenhet, IT-kunskaper? Även här är punktformatet tydligt och bra.

Personliga egenskaper - det kan vara bra att i löptext beskriva vilken personlighet, beteende och förmåga du söker. Är det en fördel om kandidaten till exempel är social, lösningsorienterad eller analytisk? Nämn gärna även meriterande egenskaper, förmågor eller erfarenheter. Är det flera meriterande erfarenheter så skriv även dessa i punktform.

Ansökan - säkerställ att de här punkterna kommer med:

  • hur man söker tjänsten
  • sista ansökningsdatum
  • vem man kan kontakta om man har frågor om tjänsten

Om företaget - här skriver du övergripande information om företaget. Skriv gärna detta stycket i kursivt för att särskilja det från informationen om själva tjänsten. Denna text finns ofta redan klar under Om oss på företagets hemsida. Referera gärna till företagets hemsida för mer information.

Nu är du färdig! Annonsen är ofta kandidatens första intryck av företaget och tjänsten så undvik stavfel. Be gärna några kollegor att titta igenom det du skrivit innan publicering.

Steg 3

Tänk på att skriva en tydlig annons med lättläst text och försök marknadsföra ert företag på ett  passande och attraherande sätt.  Beskriv vad ni erbjuder, själva tjänsten och de arbetsuppgifter som den innebär.

Jonna Warnerbring, Rekryterare Roi